Majorarea salariilor în România, o idee proastă: ce este spirala prețuri – salarii, în contextul inflației record
În România, totul se scumpește, de la o zi la alta, iar inflația de 14% atrage atenția asupra unei devalorizări a leului cât se poate de problematică. Problemele încep de la energie și carburant, dar se răsfrâng rapid asupra pâinii cea de toate zilele.
Având în vedere că banii românilor valorează mai puțin decât în urmă cu câteva luni și semnificativ mai puțin decât acum un an, prima reacție este de a face presiuni pentru obținerea unor creșterii salariale. Practic, dacă vorbim de o inflație de 14%, naturală ar fi o creștere de cel puțin 14% a salariilor, deși unele alimente s-au scumpit chiar mai mult decât atât.
Guvernatorul Băncii Naționale a României a atras însă atenția asupra unei spirale prețuri – salarii și a explicat de ce aceasta nu este o soluție la problemă, ci o bandajare a unei simptome. Mai mult decât atât, ar accelera cererea la suprapreț și, implicit, ar crește prețurile, de aici și fenomenul de spirală.
Cum am ajuns în această situație economică, în România
“Anii 2013-2014, parcă și 2015 la început, au fost ani în care am îndeplinit criteriile de intrare în zona euro. Nu ce a fost până în 2015 e important, ci maniera brutală în care s-a relaxat, a urmat nebunia cu hai să reducem taxele, hai să creștem cheltuielile. Și acum plătim. Întrebarea pe care și-o pun creditorii e cum puteți să trăiți cu cheltuieli fixe de 90% din venituri. Ce marjă de manevră mai ai?”, a explicat Mugur Isărescu în urmă cu câteva zile, atrăgând atenția asupra faptului că acela este procentul de costuri cu salariile bugetarilor și pensii în raportul cu veniturile statului.
“Mai ai și altceva de făcut în țara asta”, a adăugat oficialul, atrăgând atenția asupra cheltuielilor cu armata în contextul războiului din Ucraina, respectiv a celor medicale din timpul pandemiei. “Mai întrebi de unde faci și investiții?”, a concluzionat retoric.
Deși dinamica salariilor a căzut sub cea a inflației, guvernatorul BNR a încercat să avertizeze că este mai bine așa, decât alternativa. “Cel mai periculos proces care ne pândește este o spirală prețuri-salarii”, spune guvernatorul. “Riscul există din punct de vedere politic, social. În situația în care inflația intră în spirală, deciziile vor fi mai dificil de luat”. Dacă ești în căutarea de părți bune în această ecuație, este important de spus că nu se mai poate discuta de scăderea salariilor, cum s-a întâmplat în urmă cu mai bine de un deceniu. „Cheltuielile sunt mult mai mari decât veniturile. Ajustarea nu se mai poate face pe partea de cheltuieli, n-ai cum să mai tai”, a afirmat Mugur Isărescu.